دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 566454
تعداد نوشته ها : 612
تعداد نظرات : 10

Rss
طراح قالب
وحيد اسدي

مجموعه پارك تفريحي آبيدر

اين مجموعه در غرب سنندج و در انتهاي خيابان آبيدر قرار دارد. شهر سنندج از فراز اين پارك چشم انداز بسيار زيبايي دارد. چندين باغ و چشمه طبيعي در اين پارك وجود دارد، يكي از بزرگترين باغهاي اين مجموعه باغ اميريه است و بزرگترين سينماي روباز (تابستانه) كشور در اين باغ جاي گرفته است. اين مجموعه از قديم الايام تفريحگاه مردم سنندج بوده و كوه آبيدر داراي محبوبيت خاصي در ميان مردم است.

عمارت وكيل

مجموعه بزرگ در خيابان كشاورزواقع شده است و شامل سه حياط با عمارت‌هاي مربوطه و يك حمام خصوصي در داخل مجموعه و يك حمام عمومي در خارج آن است.

بخش اصلي عمارت وكيل در دوران زنديه ساخته شده و بخش هاي ديگر متعلق به دوره‌هاي قاجار است. مجموعه داراي تزئيناتي چون آجر كاري‌هاي مركزي داراي سقف شيرواني با طرح كلاه فرنگي است.

اين مسجد در خيابان امام و در بافت قديمي سقز واقع شده است تاريخ دقيق ساخت آن ‏مشخص نيست ولي اهالي محل ساخت آن را به شيخ حسن مولاناآباد از علماي سابق ‏مذهبي منطقه نسبت مي‌دهند كه احتمال دارد در اواخر دوره افشاريه و اوايل زنديه ساخته ‏شده باشد. مسجد داراي شبستاني به چهار ستون قطور چوبي است در ضلع جنوب غربي، ايوان ستون‌دار ساخته شده كه فرم مخصوص مساجد ‏منطقه كردستان را تداعي مي‌كند. در بالاي مسجد دومناره قرار دارد و به همين دليل به ‏مسجد دومناره شهرت پيدا كرده است.‏

اين درياچه در 62 كيلومتري شمال شهر سقز و بين شهرستان‌هاي سقز و بوكان قرار گرفته ‏است و طول متوسط آن 6 كيلومتر است آب درياچه از رودهاي زرينه‌رود، خورخوره، ‏سيمينه رود و چم سقز تأمين مي‌شود اين درياچه از جاذبه‌هاي طبيعي استان محسوب ‏مي‌شود. روستاهاي اطراف درياچه به ويژه روستاي قلندر از روستاهاي گردشگري محسوب ‏مي‌شود.

اين مجموعه در مركز اصلي شهر شامل بقايايي از راسته‌هاي بازار قديمي سقز به جاي مانده ‏است با توجه به احداث مراكز تجاري در مجاورت آن همچنان به عنواني يكي از مراكز ‏تجاري اصلي شهر محسوب مي‌شود.‏

 

عمارت خسرو آباد

 

اين بناي تاريخي به سال 1223 هجري قمري توسط امان ا... خان اردلان والي ، حاكم شهير كردستان در مساحت 6000 متر مربع ساخته شده است.

 

نظريات گونا گوني در خصوص اين بناي عظيم و مقر حكومتي كردستان وجود دارد بطوريكه بعضي صاحبنطران قسمت شرقي بنا را كه قصر ناميده مي شود مربوط به دوران زنديه مي دانند و توسعه و تكميل آن را توسط امان ا... خان اردلان مي دانند.

 

 

 

 

 

فرضيه ديگري كه وجود دارد اين است كه امان ا... خان بناي خسرو آباد را بر محل بنايي كه از زمان زنديه وجود داشته ساخته است . همچنين به استناد كتب تاريخي همچون حديقه ناصريه و تحفه ناصريه علي اكبر خان شرف الملك اردلان تغييرات كلي را در مجموعه خسرو آباد بوجود آورده اما جزئيات اين تغييرات مشخص نشده است.

 

 

 

 

آنچه كه بر اساس وضعيت ظاهري و تركيب بناي خسروآباد قابل تامل است هم به نوع بودن بافت و تركيب مصالح و سبك مشترك قصر،آشپزخانه ،حمام و اسطبل به انضمام ديوارهاي حفاظ شرقي غربي و جنوبي مي باشد كه مربوط به يك دوره مي باشد.البته بعد از امان الله خان به ضرورت بناهاي مختلفي در اين مجموعه احداث گرديده است.

 

سبك ارسي هاي موجود در قصر تفاوت قابل توجهي با قسمت شرقي بناي خسروآباد دارد و همچنين تزئينات بخ غربي با آجر و در قسمت شرقي و سر درب بيشتر از گچ بري استفاده شده است

 

حوض بسيار بزرگ صليبي شكلي نيز در وسط اين مجموعه بر زيبايي آن افزوده است.

 

 

 

 

 

 

 

باغ خسرو آباد نيز از اهميت خاصي برخوردار بوده است اين باغ كه بوسيله 4 خيابان روبرو و اطراف عمارت خسرو آباد عملاً به 4 باغ خسرو اباد تبديل شده بود و اطراف آن بوسيله 4 خندق در طرفين باغ و كاخ خسرو آباد با انواع درختان مختلف احاطه شده جلوه خاصي را به اين مجموعه داده است.

 

 

 

در حال حاضر تنها درختان 4 باغ و بخش هايي از 4 خيابان آن باقي مانده است.

 

طاق بزرگ سر درب اصلي باغ خسرو اباد كه روبروي مقبره شرف الملك قرار داشت تخريب گرديده است درب اصلي بنا رو به حوض مرمري مربع شكل عمارت واقع گرديده و از 4 تكه بزرگ تنه درخت گردو به سبك دروازه هاي قلعه هاي حكومتي ساخته شده است نماي شرقي بنا از آجر و گچ بري هاي زيبا تزيين شده است اما ديگر بخش ها از آجر و به شكل ساده تري ساخته شده اند.

 

 

 

 

 

آب اين مجموعه جاري و شرب و از مجموعه قنات هاي تعبيه شده در روي كوه ابيدر نشات مي گيرد. از ديگر بخش هاي قابل توجه كاخ خسرو آباد وجود حوض و فواره با آب جاري در طبقه سوم قصر مي باشد.

 

هنگام ساخت و تاسيس كاخ خسرو آباد دژ حكومتي سنه در مركز شهر همچنان مقر حكومتي سياسي و نظامي باقي ماند و اعتبار خود را از دست نداد. اگر چه بعد از مدتي نيز خسرو آباد بعنوان مقر حكومت مورد استفاده قرار گرديد اما بيشتر به عنوان محل تشريفات و استقبال از شاهان و محل اقامت واليان اردلان مورد استفاده قرار مي گرفت بطوريكه مراسمعروسي با شكوه حُسن جهان خانم تنها دختر فتحعلي شاه قاجار با خسرو خان پسر امان ا... خان در سال 1232 هجري قمري د اين كاخ صورت پذيرفت.

 

هنگام ورود ناصرالدين شاه به كردستان در سال 1275 هجري قمري ( 1233 هجري شمسي ) در خسرو آباد براي وي خيمه داير گرديد. در سال 1317 قمري ( 1275 شمسي ) علي اكبر خان شرف الملك اردلان نوه امان ا... خان والي و وارث باغ و كاخ خسرو آباد اين مجموعه را به ميرزا صادق خان اعزاز الملك فروخت و از آن تاريخ در اختيار خاندان وي ( صادق وزيري ) قرار گرفت از آن زمان تا حدود 50 سال پيش چندين بنا با سبك هاي مختلف دوره قاجار و پهلوي در اين مجموعه ساخته شد كه در شمال شرقي و شمال غربي و جنوب شرقي و جنوب غربي واقع شده اند.

 

 

 

 

 

از سال 1373 عمليات مرمت اين بناي تاريخي آغاز گرديد اگر چه در سال 1379 بيشترين مرمت و باز سازي اين بنا انجام گرديد. عمارت خسرو اباد با شماره 1491 در فهرست آثار ملي ايران ثبت گرديده است.

 

 

 

 

استان كردستان
مردم كردستان مخصوصاًروستائيان، دسته جمعي به صحرا و كنار چشمه سارها مي روند و پس از مدتي كه به شادي و پايكوبي و كشتي گرفتن گذراندند، هنگام مراجعت به خانه، هركسي مقداري سنگريزه جمع مي كند و بدون آنكه به پشت سرخود نگاه كند، سنگريزه را از روي شانه به عقب پرتاب مي كند و بدين ترتيب بلا و آفت را از خود دور مي سازد.
از ديگر مراسم اين شب، شال اندازي است كه عده اي از جوانان بالاي پشت بام خانه ها و كنار درها و پنجره هاي همسايگان و ثروتمندان مي روند و ضمن خواندن سرود و تصنيف، از دريچه اي، شال را آويزان مي كنند. اهل خانه هديه اي را به شال مي بندند كه معمولاً سكه، تخم مرغ، شاخه نبات، كله قند، جوراب يا نخودچي و كشمش است.

ورودي شهر ... پل قشلاق سنندج

         

 

استان كردستان در مجاورت كشور همسايه مان عراق قرار گرفته است ،كردستان منطقه اي است كاملا كوهستاني  و اين يكي از دلايل سردي هوا در اين منطقه گرديده است ،كردها از اقوام غيور ايراني هستند كه هميشه مسئوليت حفظ اين مرز و بوم بر عهده اشان بوده است.طبيعت زيباي اين استان در بهار و پائيزدو چندان است ،تنوع اقليمي و پوشش گياهي مناسب ،زمينه مساعدي براي زيست انواع حيوانات وحشي و پرندگان در اين منطقه مهيا نموده است .من در مدت مسافرتم دراين استان متوجه تعصب خاص مردم به قوميت و زبان خويش شدم ،تعصبي كه كاملا مشهود و محسوس است و با تمامي جوانب زندگي اين مردم اجين شده است .

اگر به كردستان سفر مي كنيد كافيست بخواهيد زيبائيها را ببينيد ديگر احتياجي به جستجو نخواهيد داشت .كردستان پر است از عمارات و خانه هاي قديمي ،روستاهاي تاريخي و جنگل هاي كوهستاني و قله ها و پل هائي كه از سنگ و ساروج بنا شده اند.

     

          طبيعت زيباي كردستان...

 

         

 

در شهر سنندج مي توانيد از عمارت خسرو آباد وسالار سعيد ،پل قشلاق در ورودي شهر ،بازار سنتي شهر كه مربوط به معماري دوره صفويه است ديدن كنيد .

        عمارت خسرو آباد

 

         

      خانه كردها...

 

 

          

         ....

         

   يكي از مشهورترين نقاط زيست وحوش در ايران منطقه كردستان است كه گونه جانوري زيادي چون ،پلنگ،گوركن،راسو،سمور،شغال،كفتار،گرگ وانواع پرندگان را در خود جاي داده است،انواع مار و عقرب نيز به وفور حتي در داخل شهر يافت مي شود.

X