دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 566452
تعداد نوشته ها : 612
تعداد نظرات : 10

Rss
طراح قالب
وحيد اسدي

در گذشته هاي دور در محل آتشكده بزرگ هريس در كومش (سمنان) شهري عظيم با بتخانه اي بزرگ با ساختماني رفيع و با شكوه وجود داشته است. به همين علت احتمال مي رود كه مردم اين سرزمين قبل از ظهور زرتشت، داراي مذهب "سمتي" يا "سمينه" بوده اند و بتخانه بزرگ آنان در محل سمنان فعلي واقع بوده است. برخي ديگر بر اين باورند كه سمنان در اصل "سكنان" منسوب به طوايف سكه ها مي باشد و الف و نون آن نشانه نسبت و مكان است كه در واژه هاي گيلان و ... مشاهده مي شود. عده اي ديگر از اهالي سمنان عقيده دارند كه نام قديم سمنان (سيم لام) بوده كه بناي آن به دست دو نفر از فرزندان نوح پيغمبر به نام هاي (سيم النبي) و (لام النبي) انجام گرفته كه مقبره آنان در كوه هاي شمال خاوري سمنان در محلي موسوم به پيغمبران واقع است. بر اين اساس كلمه (سيم لام) در اثر كثرت استعمال به مرور زمان به سمنان تبديل شده است. برخي نيز افسانه بناي اوليه را به دو هزار سال قبل از ميلاد مسيح به دستور تهمورث ديوبند نسبت داده اند. در آن زمان شهر را به سمينا نامگذاري نموده اند كه به مرور زمان به سمنان تغيير يافته است. روايت ديگر حاكي از اين است كه نام قديم سمنان در زبان محلي "سه مه نان" بوده و منظور ساكنان آن اين بوده است كه محصولات كشاورزي اين منطقه نان و آذوقه اهالي را بيش از سه ماه تأمين نمي كند. بعدها به مرور زمان "سه مه نان" به سمنان تغيير يافته است. به هر حال آن چنان كه از منابع و كتب تاريخي استنباط مي شود سمنان يكي از مناطق كهن و قديمي ايران است كه در درازاي تاريخ فراز و نشيب هاي زيادي را پشت سر گذاشته است .

سمنان: سمنان‌ در فاصله‌ ۲۲۱ كيلومتري‌ تهران بر سر راه‌ خراسان واقع‌ شده‌ است‌. اين‌ شهر محل‌ رفت‌ و آمد اقوام ‌مختلف‌ بوده و در كتب‌ تاريخي‌ نيز به‌ كرات‌ از آن‌ نام‌ برده‌ شده‌ است. در آغاز قرن‌ چهارم‌ هجري‌ سمنان‌ جزو قلمرو آل‌ زيار بود كه بعد از انقراض‌ اين‌ سلسله‌ به‌ تصرف‌ آل‌ بويه‌ درآمد. در آن‌ دوره‌ شهرهاي‌ قومس‌ جزو منطقه ‌ديلم‌ به‌ شمار مي‌آمد. در سال‌ ۴۲۷ ه.ق‌ تركان‌ غز خرابي‌هاي‌ زيادي‌ به‌ شهر وارد ساختند. سمنان‌ در سال‌ ۶۱۸ ه.ق‌ در اثر حمله‌ مغولان‌ ويران‌ گرديد ولي‌ در دوره‌هاي‌ بعد، از جمله‌ در دوره‌ صفوي‌ و قاجار آباداني‌هايي‌ در آن ‌صورت‌ گرفت‌ كه آثار متعددي‌ از آن‌ دوره‌ها برجاي مانده‌ است‌. سمنان‌ امروزي‌ آباد و زيباست‌.
شاهرود: شاهرود تا تهران‌ ۴۰۰ كيلومتر فاصله‌ دارد. در قسمت‌ شمالي‌ آن‌ سلسله‌ جبال‌ البرز و در قسمت‌ جنوبي ‌آن‌ كوير نمك قرار گرفته‌ است‌. رود تاش‌ از اين‌ شهر مي‌گذرد و به‌ كوير منتهي‌ مي‌شود. آب‌ و هواي‌ آن‌ در نواحي‌كوهستاني‌ سرد و در ساير مناطق‌ نسبتاً معتدل‌ است‌. بسطام و ميامي و كلاته خيج از روستاهاي توابع شاهرود هستند.
دامغان‌: دامغان‌ در فاصله‌ ۳۳۵ كيلومتري‌ تهران واقع‌ شده‌ است‌.نواحي‌ شمالي‌ آن‌ را كوهستان‌هاي‌ البرز مركزي‌ و بقيه‌ قلمرو آن‌ را بيابان‌ و كوير در برگرفته‌ است‌. دامغان‌ در معرض‌ بادهاي‌ شديد غبار آلود شمالي‌ است. آب‌ و هواي‌ آن‌ در نواحي‌ كوهستاني‌ معتدل‌ و در نواحي‌ كويري‌ گرم‌ است‌ دامغان‌ از شهرهاي‌ قديمي‌ ايران‌ است. ‌
گرمسار: گرمسار تا تهران ۱۰۷ كيلومتر فاصله‌ دارد و در دشت‌ واقع‌ شده‌ است‌، روستاهاي‌ اين‌ شهرستان‌ از ريزابه‌هاي‌ حبله‌ رود مشروب‌ مي‌شوند.

مهديشهر (شهميرزاد از توابع شهرستان مهديشهر مي باشد).

سرخه، مُجن، ‌بيارجمند نيز از ديگر روستاهاي اين استان مي باشند.

برج مهماندوست در استان سمنان
برج مهماندوست در جنوب روستاي مهماندوست ( دامغان ) و مغرب مايل به شمال امام ‌آباد و شبيه برج طغرل شهر ري مي ‌باشد كه قسمتي از ساختمان آن برخ خراب شده ولي قسمت باقيمانده قدمت آن را تأييد مي ‌نمايد .
دور دايره آن از خارج ۳۴ ذرع و قطر آن از داخل ۲۰/۷ متر است . اين برج دوازده ترك دارد كه يكي از ترك‌ ها مدخل است و عرض هر تركي ۲۳/۱ متر و بعد از ده ذرع و نيم ارتفاع سه فقره مقرنس از آجر به وضع ‌هاي بسيار خوب انيق ساخته شده و پس از آن كتيبه ‌اي قرار دارد به عرض ۳ چهاريك به خط كوفي و بالاي آن كتيبهٔ ديگري است به خط بنائي و از آن به بعد گنبد مخروطي شروع مي‌ شود ، اما گنبد آن خراب و آنچه باقي است به ارتفاع ۱۴ ذرع مي ‌باشد .
در برج رو به جنوب و يك قبر آجري در وسط و دو قبر ديگر سنگ‌ چين در داخل برج ديده مي ‌شود ، گويند اين برج مزار امام زاده قاسم از اولاد موسي‌ بن جعفر (ع) مي‌ باشد ولي ساختمان آن به مقبره شباهت ندارد .
در قسمت جنوبي اين برج تپه باستاني امام آباد و در سمت شرقي آن قبرستان روستاهاي امام آباد و مهماندوست واقع شده است .
اين برج در سال 490 هجري قمري در جنوب روستاي مهماندوست ساخته شده است .
كه يكي از جنگ‌هاي بزرگ نادرشاه افشار و اشرف افغان در اطراف اين برج رخ داده است .
هويت شخص دفن‌شده در برج مشخص نيست و تحقيقي هم درباره‌ ي آن انجام نشده است ؛ اما اهالي روستا هاي اطراف اعتقاد دارند كه اين برج مقبره ‌ي امامزاده قاسم از اولاد امام موسي بن جعفر (ع) است .
ارتفاع اصلي برج در گذشته بيشتر بوده است . و بعدها به علت فرو ريختن گنبد مخروطي شكل و زيباي اين بنا از ارتفاع آن كاسته شد.

X