دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 566472
تعداد نوشته ها : 612
تعداد نظرات : 10

Rss
طراح قالب
وحيد اسدي

گهر
گهر يكي از زيباترين درياچه هاي ايران است كه با حدود يك و نيم كيلومتر طول و ۷۰۰ متر عرض و ۲۸ متر عمق در ۳۳ كيلومتري جنوب شرقي دورود با ارتفاع دو هزار و۳۶۰ متر از سطح دريا در ميان منطقه حفاظت شده «اشترانكوه» واقع شده است. طبيعت اين منطقه به خصوص در بهار و تابستان بسيار زيبا است. گهر به احتمال زياد در اثر وقوع يك زمين لرزه بزرگ به وجود آمده است. اين درياچه بر روي گسل اصلي امروزي زاگرس (بخش دورود) قرار دارد. بنابراين اين درياچه احتمالاً در اثر جنبش گسل دورود و رويداد يك زمين لغزش- سنگ ريزش تشكيل شده. درياچه گهر زيستگاه مناسبي براي آبزيان و ديگر حيوانات وحشي است كه ساحل آن به جز قسمت مدخل درياچه كه ساحلي ماسه اي دارد و به تدريج عميق مي شود در كليه نقاط داراي ساحلي صخره اي است كه براي شنا اصلاً مناسب نيست.
در قسمت پايين درياچه، جنگلي انبوه وجود دارد كه متاسفانه به دليل عدم رعايت كوهنوردان و برخي گردشگران در شرف نابودي است. در قسمت بالاي درياچه نيز كه داراي ساحلي ماسه اي است جنگلي انبوه وجود دارد كه اين جنگل هم در معرض خطر است.
از قسمت بالا، جوي آبي به درياچه مي ريزد كه ادامه آن به درياچه اي ديگر منتهي مي شود. با حدود ۴۰ دقيقه پياده روي مي شود به اين درياچه (گهر دوم يا گهر پايين) رسيد كه يكي از زيباترين آكواريوم هاي طبيعي است. عمق آن كم است و ماهيان كف درياچه را با كمي دقت مي شود به خوبي ديد. تا چند سال پيش كوه هاي اطراف درياچه چراگاه دام عشاير بوده است. چراي بي رويه دام در كوه هاي اطراف باعث تخريب سرسبزي و سستي خاك شده و با بارش هر باران سيلي از گل و لاي كوه به داخل درياچه مي ريزد. درياچه دوم گهر به همين علت در شرف قرباني شدن است. هر دو درياچه گهر دائمي و شيرين اند. احداث جاده اليگودرز گهر در سال ۸۱ يكي از عوامل ديگر تخريب اين منطقه است.
اگرچه با تلاش مسئولان محيط زيست از ادامه كار جلوگيري شد و هم اكنون تردد ماشين در اين جاده ممنوع است. منطقه حفاظت شده اشترانكوه علاوه بر درياچه زيباي گهر، تونل برفي كمندان، پريزكوه، چشمه وقت ساعت و دره اسپر را نيز دربرمي گيرد. اين منطقه ۹۸ هزار هكتار وسعت دارد و يكي از مهمترين منابع طبيعي ايران به شمار مي آيد. دسترسي به اين درياچه از طريق شهر دورود امكان پذير است. از راه بربرود در اليگودرز نيز مي توان به اين درياچه رفت. كوهنوردان معمولاً به قله اشترانكوه صعود مي كنند و براي رسيدن به گهر از مسير آبادي تيان حركت مي كنند. براي رفتن از مسير تيان مي توان از راه آهن تهران - خرمشهر استفاده كرد و در ايستگاه دربند از قطار پياده شد. تير و مرداد بهترين زمان سفر به اين درياچه است. با توجه به گستردگي منطقه و ديدني هاي بي شمار آن برنامه سفر بايد دست كم سه روزه باشد. براي طي كردن مسير پياده به سمت درياچه بايد كفش مناسب پياده روي و براي جلوگيري از آفتاب سوختگي بايد كرم ضدآفتاب به همراه داشت. اگر برنامه سفر طولاني تر باشد مي شود سري هم به ساير ديدني هاي لرستان زد.

استان لرستان
در اين شب در خرم آباد هيزم را به هفت دسته تقسيم مي كنند و با فاصله هاي معيني در يك رديف مي چينند و آتش مي زنند و با خواندن :
"زردي مه د تو، سرخي تو د مه"
يعني: زردي من از تو و سرخي تو از من و از روي آن مي پرند.

X