دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 566452
تعداد نوشته ها : 612
تعداد نظرات : 10

Rss
طراح قالب
وحيد اسدي

قلعه ايرانشهر:

اين قلعه بعد از قلعه بمپور از مهمترين قلعه‌هاي ايرانشهر محسوب مي‌شود.در گذشته از آن به عنوان مركز حكمراني بلوچستان استفاده مي‌شد. با توجه به اسناد به جاي مانده ناصرالدوله فرمانفرما كه در سالل 1258 هـ.ق حاكم كرمان و بلوچستان بود، پيشنهاد ساخت يك دژ نظامي بزرگ را در فهرج يا پهره (نام قديم ايرانشهر) به ناصرالدين شاه قاجار مي‌دهد.ناصرالدين شاه در سال 1264 هـ.ق با ساخت قلعه در فهرج موافقت مي‌نمايد و بدين طريق كار ساخت قلعه توسط شخصي به نام حسين معمارباشي كرماني در مدت 7 سال به اتمام مي‌رسد و “قلعه ناصريه” ناميده مي‌شود. پس از آن مركز حكمراني بلوچستان از بمپور به ايرانشهر منتقل مي‌گردد.قلعه ناصريه در زمان حكومت دوست محمدخان باركزائي به قلعه دوست محمدخان معروف مي‌شود و پس از آن اين قلعه در سال 1307 هـ.ش در اختيار نيروهاي دولتي قرار مي‌گيرد و به نام قلعه ايرانشهر شهرت مي‌يابد.قلعه با مساحتي بالغ بر 34225 مترمربع از جمله وسيع‌تريين قلعه‌هاي دوره اسلامي استان با نقشه‌اي مربع شكل به ابعاد 1858185 متر است. معماري قلعه را مي‌توان به دو قسمت تقسيم‌بندي نمود: 1. حصار قلعه 2. مجموعه فضاهاي داخلي 

چابهار سرزمين دوردست هاست. يكي از موانعي كه تاكنون مانع گسترش همه جانبه گردشگري در چابهار بوده، همين موانع دسترسي به آن است.

مهم ترين راه مواصلاتي كه مسافران را از اقصا نقاط كشور به چابهار مي رساند، هواپيماست و حتي به دليل دوري چابهار از مركز استان، زاهدان، بسياري از اهالي استان بويژه ساكنان مناطق شمالي استان براي سفر به مقصد چابهار از هواپيما استفاده مي كنند و همين موضوع به مساله اي چالشي براي ترويج گردشگري در چابهار تبديل شده است؛ البته در برنامه هاي عملياتي موجود بناست از مسير كرمان تا چابهار امكان سفر ريلي فراهم شود كه بي ترديد تحقق چنين برنامه اي به سبب اين كه دسترسي به شهر را تسهيل مي كند نقش مهمي در توسعه گردشگري اين منطقه مي تواند ايفا كند.

آري، چابهار سرزمين دوردست هاست، سرزميني كه شايد سفر كردن به آن خيلي آسان نباشد؛ اما در كنار اين سختي، چابهار سرزمين فرصت ها نيز محسوب مي شود. سرزمين فرصتي براي دوستي و آشنايي با طبيعت، غروب هاي دل انگيز، سرزمين تخمگذاري لاك پشت ها و شايد باور نكنيد سرزمين كروكديل ها و تمساح ها، سرزميني در آستانه عمان، سرزمين انجيز معابد و فلامينگو و البته در كنار همه اينها سرزمين سوزن دوزي كه هنوز لباس هاي سنتي زنان بلوچ آن از جمله زيبايي هاي آن به شمار مي رود و شايد با سفر به اين شهر فرصتي پيدا كنيد كه با صنايع دستي اين شهر نيز بيشتر آشنا شويد.

خلاصه چابهار حسي است كه بايد آن را تجربه كرد و چه فرصتي بهتر از زمستان براي رفتن به اين سرزمين بهاري.

چابهار، معجوني از سياحت و تجارت و طبيعت است. اگر به آثار تاريخي علاقمنديد، قلعه تاريخي تيس، ساختمان قديمي تلگراف خانه چابهار و قدمگاه خضر از جمله آثاري هستند كه مي توانند توجه شما را جلب كنند و علاوه بر طبيعت و سياحت آثار تاريخي، چابهار محلي براي تجارت نيز محسوب مي شود و باتوجه به اين كه اين منطقه به عنوان منطقه آزاد به ثبت رسيده است، بخش مهمي از مسافران علاقه مندند در كنار سياحت و استراحت از تجارت و خريد نيز بهره مند شوند و حتي بخش مهمي از گردشگران كه جذب اين منطقه مي شود به دليل جذابيت هاي تجارتي اين منطقه نيز است.

در ۱۵ كيلومتري شهر چابهار بعد ا ز روستاي رمين در مسير جاده اي ساحلي گواتر و در تنگه اي صخره هاي مشرف به دره اي سبز و زيبا قرار دارند كه از بالاي آن روستاي ليپار در ميان سبزه زارها پيداست. در ميان دو كوه كه فاصله چنداني با هم ندارند آب بندي ايجاد شده كه آب هاي سـرگردان اطراف را در خود جمع كرده و به آبگيري به طول ۱۴ كيلومتر تبديل شده است.

در اين آبگير چشم نواز انواع بوته ها و درختچه ها از نوع گز و كلير و چش با چشم اندازي زيبا، منطقه اي بكر با اكوسيستم خاصي را به وجود آورده است. پرندگاني چون چنگر، فلامينگو، كشيم، انواع حواصيل، طاووس كن، باقرقره، تيهو، عقاب دشتي، خوتكا، منظره زايدالوصفي را به وجود آورده اند.

تپه هاي گل فشان، يكي از نوادر دنياست كه تنها در ۳ جاي دنيا مشاهده شده و حال اين دره نادر در دل چابهار جاي گرفته است. در۲۰ كيلومتري روستاي كهير در مسير جاده تنگ ـ گالك به فاصله چند كيلومتري ۳ تپه كوچك گل فشان به ارتفاع ۲۰ ـ ۱۰ متر وجود دارد كه ۲ تاي آنها همانند تپه بوده و از چندين سال پيش غيرفعال شده و سومين آن كه هنوز فعال است، گلي سرد و طوسي رنگ از دهانه آن تراوش مي كند.

برخلاف آن كه همه ما جنگل هاي حرا را در قشم مي شناسيم، در مناطق مختلف سواحل خليج فارس و درياي عمان، جنگل هاي حرا پراكندگي دارند، از جمله اين كه در فاصله ۱۵۰كيلومتري شرق چابهاركه به دليل تقسيم بندي سياسي از جمله مناطق شهرستان چابهار محسوب مي شود، در خليج گواتر جنگل هاي حرا به وسعت ۲۰۰ هكتار وجود دارند. همچنين خور باهو در اين منطقه به عنوان بيستمين تالاب بين المللي كشوركه در فهرست كنوانسيون رامسر نيز به ثبت رسيده، واجد اهميت است.

نكته: برخلاف آن كه همه ما جنگل هاي حرا را در قشم مي شناسيم، در مناطق مختلف سواحل خليج فارس و درياي عمان، جنگل هاي حرا پراكندگي دارند، از جمله اين كه در فاصله ۱۵۰كيلومتري شرق چابهار وجود دارد

جنگل هاي حرا براي ساكنان مناطق بومي از چند جهت با اهميتند، نخست اين كه به عنوان يك آب شيرين كن طبيعي عمل مي كنند و همچنين از فرسايش سواحل در مقابل امواج سنگين دريا محافظت مي كنند و علاوه بر اين در بسياري از مناطق از برگ هاي مانگرو براي تغذيه چارپايان استفاده مي شود. مزيت ديگر جنگل هاي حرا اين است كه فضاي مناسبي را نيز براي حضور انواع پرندگان بويژه پرندگان دريايي و ساير آبزيان فراهم مي آورند.

لاك پشت سبز يكي از پنج گونه لاك پشت بومي منطقه خليج فارس و درياي عمان است كه زيست آن بيش از هر منطقه ديگري در چابهار مشاهده شده است و سواحل شني و آرام اين منطقه همه ساله در فصل پاييز ميزبان اين لاك پشت هاست. همان طور كه تخمگذاري لاك پشت ها در ساير سواحل مانند قشم يا شهرهاي ديگر اهميت دارد و از جمله جاذبه هاي جهانگردي محسوب مي شود، اين مساله در چابهار نيز از جمله جاذبه هاي منطقه محسوب مي شود. هر چند در مناطق مختلف چابهار، تخمگذاري لاك پشت ها مشاهده شده است، اما سواحل ماسه اي روستاي ساحلي كچو از جمله مناطقي است كه به عنوان يكي از مهم ترين مناطق تخمگذاري لاك پشت ها ثبت شده است.

تا پيش از اين به دليل عدم گستردگي مناطق شهري، لاك پشت ها براي تخمگذاري نياز به مناطق حفاظت شده نداشتند؛ اما هم اكنون باتوجه به گستردگي مناطق شهري و همچنين وجود ساير آلاينده ها و موانع در مناطق مختلف، جهت حفظ اين گونه بومي درياي عمان به نظر مي رسد مسوولان بايد تدابير لازم را براي ايجاد مناطق حفاظت شده تخمگذاري لاك پشت هاي سبز بينديشند.

زمستان كه مي آيد، قصد جنوب كنيد. سرزمين روياهاي آبي، غوطه خوردن در آب، بازي با موج خورشيد، تجربه شن هاي نرم در زير پا. وقتي زمستان مي رسد، وقتي مي تواني در ماكو و كلاردشت و چهارمحال و ياسوج، در ميان تلي از سكوت برف غرق شوي يا به ياد روزهاي كودكي آدم برفي بسازي، درست همان وقت شايد دلت بهار بطلبد يا دلت براي پس كوچه هاي پرشكوفه، براي آفتاب فروردين، براي روزهاي سرشار از سبزي و طراوات ارديبهشت و براي نيمه گرماي خردادماه تنگ شود.

آن وقت به خودت بگو كه من به استقبال بهار مي روم. نقشه خوش نقش ايران را باز كن و كرانه هاي جنوب و ساحل خليج هميشه فارس يا درياي عمان را جستجو كن؛ درياي عماني كه مي تواند تو را تا بي نهايت ها، آب هاي گرم دنيا و اقيانوس هاي بيكران دنيا پيوند دهد.

استان سيستان و بلوچستان
در سيستان مردم گوني، پتو و نمد كهنه را به صورت گلوله در مي آورند و آن را در غروب آخرين چهارشنبه سال، آتش مي زنند و معتقدند كه نحوست اين شب با اين عمل از بين مي رود.

X