دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 566928
تعداد نوشته ها : 612
تعداد نظرات : 10

Rss
طراح قالب
وحيد اسدي

پارك ملي كلاه قاضي

پارك ملي كلاه قاضي در جنوب اصفهان و تقريباً در 36 كيلومتري اين شهر واقع است. جاده مهم اصفهان ـ شيراز از كناره شمالي و غربي اين پارك ميگذرد. در اين منطقه رشتهكوههايي به موازات هم وجود دارند كه جهت آنها شمال غربي و جنوب شرقي است. اين منطقه از جانب شرق تحت تأثير كوير و از غرب متأثر از رشتهكوههاي زاگرس است. ارتفاعات شمال غربي را شاهكوه مينامند، در جهت جنوب شرق دو رشته كوه موازي هم كشيده شدهاند در نقاط مختلف رشته شمالي شيدان يا ورپشت و قارنه را داريم و رشته جنوبي كلاه قاضي نام دارد. اين خود نام خود را از دو ارتفاع سنگي گرفته كه هر دو روي تختيهاي فوقاني اين كوه كه از دو طرف با شيبهاي تند سنگي به دشت ختم ميشود و به صورت دو برج سنگي بزرگ سر برافراشتهاند. آن كه بزرگتر است و 2534 متر ارتفاع دارد و از اصفهان و تمام جهات ديده ميشود و به كلاه بزرگ معروف است و ارتفاع كلاه كوچك 2331 متر است و فقط از سركوه ديده ميشود. ارتفاعات نامبرده و تمامي دشتهاي اطراف يكي از بهترين زيستگاههاي وحوش اين ناحيه از ايران است. وجود اكوسيستم خوب و زيستگاه قابل توجه باعث شده سازمان حفاظت محيط زيست اين منطقه را به نام پارك ملي كلاهقاضي قرق اعلام نمايد. پارك ملي كلاه قاضي بين 15، 32 و 31، 32 عرض شمالي از مدار استوا و 45،51 و 15،52 طول شرقي از نصفالنهار گرينويچ در 36 كيلومتري جنوب شهر اصفهان قرار گيرد.

 دو مكان طبيعي و دست ساز در شهر اصفهان

الف ) باغ پرندگان

باغ پرندگان اصفهان در پارك طبيعي ناژوان در امتداد حاشيه زاينده رود و در وسعتي افزون بر 50 هزار متر مربع ايجاد شده است. بر فراز اين مجموعه توري به وسعت 40 هزار متر مربع چون سقفي گسترده بر روي 16 ستون فلزي و به ارتفاع 25 تا 30 متر كشيده شده است در جزيره مرتبط با باغ نيز در وسعت 6 هزار مترمربع تعدادي حيوان اهلي و نيمه اهلي نگهداري ميشوند و در اين باغ افزون بر 4 هزار قطعه پرنده در 40 گونه گرد آوري شده كه تعداد پرندگان تا هفت هزار قطعه قابل افزايش است.

ب ) باغ گلها

باغ گلهاي اصفهان با بهرهگيري از طرح ابتكاري و برخورداري از ويژگيهاي چندگانه تفريحي، آموزشي و پژوهشي همسو با پروژههاي توسعه خدمات شهري اصفهان ايجاد شده است. كارشناسان فضاي سبز شهرداري اصفهان با توجه به نيازهاي محيطي و موقعيت اقليمي منطقه با طراحي صورت هاي مختلف باغ گلها، آبفشانها و معماري سنتي در بناها طراحي نوين را ارائه كردهاند. سطح كلي با چمن كاري، باغچههاي مزين به گلهاي فصلي، درختان و درختچههاي زينتي زيبابخش منطقه است. در مركز باغ گلها طرح فرش به عنوان سمبل ديرينه هنرهاي دستي شهر هنري اصفهان با استفاده از نقوش گلها و بوته و ترنج با گياه طراحي شده است. آبشار و بركه به مساحت 3500 متر مربع در ضلع جنوب شرقي باغ گلها در نظر گرفته شده است. باغ گياهان دارويي نيز در مساحت 1170 مترمربع با بهرهگيري از 132 گونه گياه دارويي و خوراكي جمعآوري شده از سطح كشور در نظر گرفته شده است. مجموعه گلهاي داوودي با 26 گونه در 900 مترمربع و آب نما از ديگر طرحهاي تعبيه شده در اين مجموعه منحصر به فرد است. باغ گلهاي اصفهان با برخورداري از 395 گونه گياه سازگار با محيط منطقه با هزينه آزادسازي 2/1 ميليارد ريال و هزينه احداث 2 ميليارد ريال فضاي زيبا و فرحبخش را در شهر فراهم كرده است.

اسفرجان

شش فرسنگ بالاي شهرضا واقع شده، و محلي بسيار با صفا و با طراوت است هواي سرحدي لطيف و آبشارهايي دارد كه اگر سد آن معروف به قلتغشاه بسته شود از جاهاي ديدني و معروف استان اصفهان خواهد گشت.

روستاي خفر از توابع سميرم

شهرستان سميرم تا اصفهان 165 كيلومتر فاصله دارد و از شمال به شهرضا و از جنوب به ياسوج و از مشرق به آباده و از مغرب به بروجن محدود است. روستاي خفر در 72 كيلومتري جنوب غربي سميرم و در دامنة رشته كوههاي دينار قرار دارد. از خفر با تماشاي طبيعت سرسبز و زيبا ميتوان به قلل فاش مستان 4450 متر ـ هرم 4400 متر ـ برج آسماني 4435 متر و قبله 4000 متر صعود كرد. دهانه غار كيخسرو در كوه مشرف به خفر ميباشد. اين ده در مكاني مرتفع و خوش آب و هوا بنا گرديده و جلوههاي خدادادي و طبيعي از ديگر خصوصيات اين منطقه است كه به چشم ميخورد.

پناهگاه حيات وحش قميشلو

وسعت اين منطقه در حدود 37 هزار هكتار ميباشد و جمعيت غالب وحوش پناهگاه قامشلو قوچ و ميش وحشي ميباشد و حيوانات ديگري نظير كل و بزوحشي، آهو، پلنگ، گرگ، كفتار، روباه و انواع پرندگان شكاري مانند عقاب، كركس و پرندگان نظير كبك و تيهو در اين منطقه وجود دارد و اين پناهگاه از نظر قوچ و ميش وحشي يكي از مناطق خوب استان ميباشد. و اين منطقه در غرب اصفهان بين شهرستانهاي نجفاباد خميني شهر واقع شده است.

معجزهگاه حضرت سليمان

معجزهگاه حضرت سليمان از نقاط ديدني استان اصفهان و در نزديكي آب ملخ است و از شاهكارهاي طبيعت است. 

گلستان كوه خوانسار

شهرستان خوانسار در 140 كيلومتري شمال غرب اصفهان و در ميان درهاي با صفا و دلپذير قرارگرفته . رشتة گلستانكوه كه بلندترين قلة آن در خوانسار ( سيل 9 ) نام دارد و بيشتر ايام سال پوشيده از برف است، از كنار اين شهر گذشته و دره قشنگ گلستانكوه را به وجود آورده است كه در فصل بهار گلها و لالههاي وحشي واژگون زينت بخش آن هستند و انسان از ديدن آن طبيعت و آب و هوا و حسن منظرش هرگز سير نميشود. حوض پارك سرچشمه كه آب آن از دامنه ارتفاعات گلستانكوه جاري است، پس از مشروب نمودن باغات ميوه و زمينهاي كشاورزي خوانسار وارد گلپايگان ميشود. اطراف خوانسار چشمه سارهاي متعددي وجود دارند و محصولات مهم كوهي آن گزانگنبين ـ گون كتيرا ـ جوشير ـ تره كوهي ـ ريواس ـ موسير و گلها و لالههاي زيباي وحشي است و گياهان دارويي متعدد در اين كوهستان ديده ميشود . دره گلستانكوه يكي از نقاط پر جاذبه براي گردشگران ايراني و خارجي ميباشد.

كوه قلعه بزي

اين كوه در غرب اصفهان و در منطقه لنجان واقع شده و از فراز اين كوه ميتوان كليه راهها و روستاهاي منطقه لنجان را كنترل و زير نظر داشت و اين كوه يكي از مراكز و استحكامات پيروان حسن صباح بوده است و در آن به فعاليتهاي سياسي ميپرداختهاند.

 آبشار سميرم

موقعيت جغرافيايي:

در شش كيلومتري شرق شهر سميرم در استان اصفهان، در ارتفاعات كوه آبشار سميرم، آبشاري با ارتفاع 2460 متر الي 2500 متر از سطح دريا، در منطقه اي با طول جغرافيايي 36 و 51 غربي و 27 و 51 طول شرقي و در عرض جغرافيايي 24، 31 عرض جنوبي الي 25، 31 عرض شمالي تنگ آبشار سميرم قرار گرفته است.

چشم انداز آبشار:

علاوه بر اين كه آبشار از نظر شكلبندي و فرم زمين شناسي حائز اهميت است داراي اكوسيستم و شرايط اقليمي منحصر به فردي نيز هست. از نظر زمين شناسي تشكيلات آن مربوط به دوران سوم زمينشناسي است كه جزء جوانترين كوهزاييهايي است كه هنوز فعال و در حال دگرگوني است.

ارتفاع 35 متري آبشار با حجم زياد اب باعث گرديده كه چشم انداز بسيار زيبا و جذايي در منطقه ايجاد گردد كه چشم هر بينندهاي را خيره ميكند، نزديكي آبشار به شهر سميرم و آب و هواي معتدل و مناسب منطقه در كنار زيباييهاي طبيعت توانسته است بهترين و جالبترين اثر طبيعي را براي پژوهشگران و يك محل تفرجگاهي مناسب براي عموم و به ويژه دوستداران طبيعت و ساكنين شهر سميرم و توريستهاي خارجي باشد. مكاني براي رسيدن به بيسترين زيبايي و خدابيني كه چشم را نوازش ميدهد و خستگي زندگي شهري را از تن بيرون ميراند. وقتي انسان از جاده آسفالته شيراز داخل دره آبشار ـ كه در انتهاي آن دره، آبشار زيباي سميرم قرار دارد ـ ميشود با نگاهي بر آبشار و سيماي زيباي دره با طبيعت واقعي ـ طبيعتي بكر و صميمي و در هر حال وحشي روبرو ميشود.

در اين منطقه به خوبي انسان طبيعت را لمس ميكند و با آن آميخته ميشود. وقتي در مسير حركت در ته دره ناگهان رودخانهاي با اب صاف و روشن و با بازتابي از رنگ آبي و شفاف آسمان و منظره اي بس بديع و زيبا جلوهگر ميشود، تمامي وجود بيننده در كلمهاي خلاصه ميشود و از زبان جاري ميگردد، و خواهد گفت چه زيبا! و اين چنين صحنهاي تا ابد در خاطر او جايگزين خواهد بود.

منابع آبي

بارندگي و ريزش برف فراوان در منطقه رشته كوه دنا و شهرستان سميرم باعث گرديده كه در اين منطقه علاوه بر رودخانههاي فراوان، چشمه سارهاي زيادي به وجود آيد كه سر منشأ رودخانهها را ميسازند. آب آبشار سميرم كه آبي شيرين و دائمي است از چشمههاي عزيزخان، جوزا، قرهقاچ و مزارع تأًمين ميگردد. مجموع آب اين چهار چشمه كه رودخانه عزيزخان را به وجود ميآورند در محل آبشار سميرم به طور متوسط حدود 5/1 تا 2 مترمكعب در ثانيه است.

ويژگيهاي تفريحي و تفرجي:

اين آبشار يكي از قطبهاي مهم گردشگري استان اصفهان كه به خاطر چشمانداز زيباي آبشار و آب و هواي خنك و معتدل دره آبشار در فصل بهار و تابستان جمعيت زيادي از اهالي شهرستان سميرم و ساير شهرهاي استان اصفهان به ويژه اهالي شهر اصفهان براي تفريح و گذراندن اوقاتي از وقت استراحت خود را در دامان طبيعت به اين منطقه مسافرت و در كنار آبشار در محلهاي مخصوصي كه از طرف شهرداري سميرم جهت استراحت مسافران و بازديدكنندگان ساخته شده و در زير سايه خنك درختان و در در كنار آبشار، در رفع خستگي روحي و جسمي پالايش روح و روان و ايجاد عشق به طبيعت و سرزمين مدتي بيتوته ميكنند.

امكانات حفاظتي:

بيان زيبايي و شكوه و عظمت آبشار و طبيعت سبز و لالهزار و ستيغهاي ستبر و سترگ كوهستانهاي غرقه در گلهاي رنگارنگ وحشي و بلنديهايي كه برف سفيد هميشه برفرازشان سفيد بختي ساكنان آن مناطق را نشان ميدهد. بهترين تمجيد و توصيف زيبايي و عظمت منطقه است. ولي اين شكوهمندي و عظمتي كه قبل از ديدن و راز و نياز با آنها و تعظيم به آن طبيعت بكر و زيبا و سجده بر آستانه خداوند خالقش، اسف انگيز است. فزارها و نشيبهايي است كه بر آن شكوهمندي، دنائت و در آن شادي غم آفريده است.

مسؤلين ذيربط نبايد هيچ فرصتي را براي آگاهي و شناخت بهتر از اين محيط زيبا و پديدههاي طبيعي و بكر و زيباي اين مرز و بوم از دست بدهند، بايستي با عشق ورزيدن به زيبايي چشماندازهاي طبيعي و نادر در كشور و عشق ورزيدن به حيات وحش، زمينه استفاده هاي معقول علمي، صنعتي از اين منابع عظيم انرژي پايدار و تجديدپذير را فراهم آورد. جهت حفظ و حراست و استفاده هاي معقول و پايدار از اين چشمانداز خدادادي پيشنهاد ميگردد كه منطقه مذكور و حيات وحش جانوري و گياهي آن به عنوان چشم اندازي ارزشمند و نادر و ذخيرهگاهي غني ژنيتيكي از حيات وحش مورد حفظ و حراست سازمان محيط زيست قرار گيرد.

راه دسترسي به آبشار:

چون آبشار در حاشيه شهر سميرم قرار گرفته، راههاي دسترسي به آن، راههاي دسترسي به شهر سميرم است. مهمترين راه ارتباطي به سميرم جاده آسفالته اصفهان ـ شهرضا ـ سميرم است كه از ناحيه شمال وارد شهر سميرم ميگردد. از جنوب نيز از بويراحمد و بهبهان جاده آسفالتهاي اخيراً احداث شده كه به شهر سميرم ميرسد. پس از ورود به شهر سميرم در منتهي اليه جنوب شرقي شهر جاده آسفالتهاي اخيراً از طرف شهرداري به محل آبشار احداث گرديده است كه پس از طي 6 كيلومتر به محل آبشار واقع در انتهاي دره آبشار ميرسد.

جاذبه‌هاي طبيعي استان اصفهان

استان اصفهان علاوه بر داشتن ميراث فرهنگي و تاريخي غني كه موجب جلب جهانگردان و ايرانيان مي‌گردد، از جاذبه‌هاي طبيعي بي شماري برخوردار است كه بعضي از آنها در ايران منحصر به فرد مي‌باشد كه اگر مسؤولان امر نسبت به ايجاد امكانات رفاهي براي جهانگردان و مردم كشور اقدام نمايند ساليانه مي‌تواند موجب بازديد بسياري از علاقه‌مندان به طبيعت و چشم‌اندازهاي طبيعي استان گردد. تعدادي از اين جاذبه‌هاي زيبا و منحصر به فرد را در پست هاي بعد مشاهده خواهيد كرد. 

اين محور از ضلع جنوبي ميدان عتيق– هارونيه و مسجد علي شروع و با عبور از جلوخان حيدرميرزا به مقبره امامزاده جعفر و از آنجا به مقبره امامزاده اسماعيل ومسجد خان و مقبره خواجه نظام الملك رسيده و نهايتا" در امامزاده ابراهيم و مركز محله دارالبطيخ ختم مي گردد.

 

 

X